Глутатіон – кращий антиоксидант!
В даний час в світі відбувається справжнісінький антиоксидантний бум. Хто тільки не п’є біодобавки і препарати, що відносяться до категорії борців з вільними радикалами: і літні, і молоді люди, і навіть дітям з підлітками їх дають, але тільки в менших дозах. Нам відомі сьогодні такі потужні антиоксиданти, як лікопін, астаксантин, бета-каротин, токоферол, аскорбінова кислота, ресвератрол, кверцетин, таурин. Однак насправді лідером серед речовин, що володіють здатністю зменшувати окислювальний стрес в тканинах тіла, є з’єднання глутатіон. Його навіть називають «матір’ю всіх антиоксидантів», і скоро ви зрозумієте, що цей титул був даний зазначеної субстанції неспроста.
Що це таке?
Вищезазначене визначення глутатіон отримав з вуст доктора Марка Хаймана. Цей фахівець присвятив досить років ретельному дослідженню глутатіону, що дозволило йому зробити важливий висновок: більшість серйозних хронічних захворювань у важкій формі є ніщо інше, як наслідок істотного дефіциту в крові їх власників цікавить нас з вами речовини. Хоча мало хто з простих обивателів чув про глутатіон, останній є на сьогоднішній момент самий вивчений антиоксидант з усіх відомих людству. Щоб встановити функції, що виконуються даним з’єднанням в живому організмі, дослідникам знадобилося написати 130 000 наукових публікацій.
Глутатіон – це речовина, що має органічне походження і є прямим родичем амінокислот. По суті, мова йде про короткому пептиді або трипептиди, утвореному трьома амінокислотними залишками: цистеїном, гліцином і, власне, глутамінової кислотою. Глутатіон відноситься до речовин, що синтезуються всередині організму. Вироблення його здійснюється в печінці. Деякі фахівці вважають глутатіон амінокислотою і відзначають приналежність цього з’єднання до замінних білкових структур. Згодом, у міру старіння організму, рівень вміст органічної речовини в тканинах і крові тіла неминуче знижується, що представляє собою цілком закономірне явище.
Корисні функції амінокислоти
Глутатіон має велике значення для здоров’я людини. На відміну від багатьох інших антиоксидантів, механізм його дії щодо вільних радикалів полягає не тільки в знищенні канцерогенів, але також в зборі шлаків і токсинів у внутрішньому середовищі тіла, а після – виведення цього небезпечного сміття за межі організму. Іншими словами, дане з’єднання виконує роль своєрідної липучки для токсичних накопичень.
Виділяють наступні корисні властивості глутатіону:
- контролює процес вироблення жовчі;
- викликає знищення ракових клітин, переводячи їх в режим клітинної смерті;
- забезпечує повноцінну роботу імунної системи;
- перешкоджає розвитку звикання до певних фармакологічних препаратів;
- уможливлює синтез особливих з’єднань лейкотрієнів, необхідних для протікання запальних реакцій;
- є кофактором ферменту глутатіонпероксидази;
- виводить з організму іони важких металів;
- підвищує очищення печінки від токсинів;
- захищає клітини тіла від окислення;
- відновлює інші антиоксиданти.
Володіючи антиоксидантними властивостями, глутатіон потрібен для підтримки нормального функціонування органів серцево-судинної системи, зору, головного мозку; для налагодження метаболізму і продовження фізичного молодості. Щоб рівень цієї речовини в організмі був на висоті, крім цистеїну, глутамінової кислоти і гліцину потрібні альфа-ліпоєва кислота і кілька мінеральних сполук: сірка, селен, магній.
Чим загрожує брак?
Згідно із заявою вчених, вміст в організмі людини глутатіону навіть з урахуванням його постійного самовідновлення і поповнення запасів амінокислоти в тканинах, починаючи з 28-річного віку, скорочується щорічно на 1%. Таким чином, з кожним роком ризик виникнення серйозних хронічних захворювань збільшується. Коли ж рівень замінної амінокислоти падає нижче 90% від оптимального здоров’я людини терпить справжній крах, і поправити його вже неможливо.
Зменшення вмісту в клітинах глутатіону сприяють, в першу чергу, стреси. Вони руйнують не тільки цей, а й інші антиоксиданти. Другим небезпечним фактором, що провокує виснаження запасів пептиду в людському організмі, служить погана екологія: забруднені вода, повітря, харчова сировина, напхане шкідливими сполуками. Сприяє зниженню рівня глутатіону і незбалансований раціон харчування, велика кількість в меню фастфудів, комп’ютерне випромінювання, частий прийом антибіотиків. Якщо вас часто дошкуляють різні інфекції, нервові зриви, то цілком можна говорити про дефіцит у вашому організмі цього важливого для здоров’я пептиду. Його нестача дає знати про себе при систематичному вживанні генетично модифікованих продуктів, штучних підсолоджувачів, при променевої терапії. Сам же недолік глутатіону неминуче веде до передчасного старіння і виникнення злоякісних новоутворень.
Як підвищити рівень?
Напевно, ви вже встигли зробити для себе висновок про те, що пора починати приймати БАДи з вмістом глутатіону або препарати на його основі. На жаль, це шлях, що веде в нікуди. Принаймні, так стверджують дослідники і медики. Згідно їх думку, при пероральному прийомі в капсулах або таблетках амінокислота має досить низькою біодоступністю. Застосування крапельниць з цим органічною речовиною ненабагато підвищує ефективність даного білкового з’єднання. Тому доцільніше з метою підвищення в своєму організмі рівня глутатіону здійснювати наступні дії:
- Вживати продукти з великою кількістю сірки, селену, вітамінів В6, В12, В9. Перша міститься в різних видах капусти, особливо броколі, брюссельській і кольоровий; редисці, ріпчастій цибулі і часнику, в крес-салаті, ріпі і редьці. Селеном природа не обділила зелена цибуля і все той же часник, м’ясо індички, яловичу печінку, рибу, а саме сардини, тунця. Перераховані вітаміни групи В виявлені в бобових (сочевиці, квасолі, нуте), спаржі, червоному буряку, шпинаті, авокадо.
- Приймати антиоксиданти Е і С. Токоферола багато в рослинних оліях, в першу чергу – в лляному, оливковій, мигдалевому; в риб’ячому жирі і філе морської риби, наприклад, лососевих. Аскорбінка присутній в цитрусах, чорної і червоної смородини, а також їх листі; в журавлині і чорниці, в ягодах чорноплідної горобини, персиках, плодах шипшини.
- Ввести в свій раціон відвари розторопші. Можна використовувати і фітопрепарати з даними рослиною. Розторопша (по-іншому – молочний чортополох) здатна збільшувати вироблення в організмі амінокислоти глутатіону. З препаратів на її основі найбільш ефективний «Селімарін», що містить комплекс витягнутих з рослинної сировини флавоноїдів.
- Приймати альфа-ліпоєвої кислоти. Вона відновлює глутатіон і працює за аналогією з даними з’єднанням навіть в умовах імунодефіциту при ВІЛ та СНІД.
- Вживати сухий сироватковий білок, тільки обов’язково натуральний, вироблений із коров’ячого молока. Він багатий амінокислотою цистеїном, що є в числі інших базою для синтезу глутатіону. У цьому сенсі можна їсти також курячий яєчний білок.
- Приймати N-ацетилцистеїн або NAC, який грає роль попередника замінної амінокислоти. Це теж білкова складова, що застосовується в терапії наркоманії, алкоголізму, психічних відхилень і бронхіальної астми.
- Давати собі фізичні навантаження. Ведення активного способу життя стимулює вироблення глутатіону в організмі, а малорухливого, навпаки, виснажує запаси цього з’єднання.
Ну, і звичайно, перш за все, для підвищення вмісту в тканинах пептиду слід збагачувати свій раціон продуктами, лідируючими за кількістю замінної амінокислоти в складі. Кращими джерелами глутатіону є такі продукти, як насіння соняшнику, кунжуту, горіхи, арахіс, кавун, полуниця, суниця, яєчний жовток, курятина, авокадо, селера.