Гречана мука, склад, користь і шкода
У нашій російській кухні гречана мука присутній на протязі вже багатьох століть – з неї готують млинці і запіканки, оладки і пироги, і багато іншого. Однак цей продукт не можна назвати надпопулярним у сучасних господинь, адже використання цієї муки вимагає певних навичок і звички до особливого присмаку. Сьогодні ми поговоримо про користь гречаної муки для здорового харчування, про її складі, застосуванні і протипоказання. Дієтологи відносять цей продукт до розряду найбільш перспективних, тому знання про гречку і борошні з неї приготовленої знадобляться кожній сучасній жінці.
Склад гречаного борошна
Як ми вже відзначали, гречаного випічкою росіян здивувати важко – в більшості регіонів нашої країни цей продукт знають і люблять. Але в країнах Західної Європи вона не користується великою популярністю у звичайній кулінарії, а гречану крупу і зовсім можна купити виключно в спеціалізованих, національних магазинах. І тільки лише завдяки своїм складом і дієтичного значенням (головним чином «Безглютенові статусу») гречка поступово стає важливим елементом здорового харчування в усьому світі. Крім того, дана сільськогосподарська культура не вимагає великої кількості добрив, а значить, спочатку належить до класу екологічно безпечних.
Склад гречаного борошна по суті не дуже відрізняється від гречаної крупи. У ній все той же набір корисних елементів, починаючи з майже повного «набору» вітамінів групи В, закінчуючи цінними жирними кислотами. Також в ній у великій кількості присутні мінерали: цинк, фтор, сірка, фосфор, легко засвоювані форми кальцію, «антидепресивний» магнію і заліза. Крім того, в борошні трохи вище вміст вітаміну Е і селену, завдяки чому вона має потужно виражену антиоксидантну дію, що не дає клітинам руйнуватися під впливом агресивних чинників. Саме ці, настільки цінні елементи роблять і крупу, і борошно – продуктом номер один для тих, хто хоче зберегти молодість і здоров’я шкіри.
Не можна не відзначити і відомий нам зі шкільної лави факт – гречана мука є джерелом цілого «букета» надцінних амінокислот. Часто їх називають незамінними, але є серед них і просто корисні, які наш організм може синтезувати сам, наприклад, триптофан. Роль білка в гречаній борошні, мабуть, дещо перебільшена, хоч в ній і присутній близько 12 грамів рослинної протеїну на 100 грамів «сировини». Але засвоюваність і харчова цінність його, все ж, не порівняти з білком тваринам.
Користь гречаного борошна: відомі і нові факти
У дієтичному аспекті цей продукт особливо цінується за здатність знижувати вагу тіла при регулярному помірному харчуванні і м’якому очищає ефекту, рятуєш організм від застарілих відкладень в товстому і тонкому відділах кишечника (про гречаної моно-дієти ви, напевно, чули). З цією метою гречану борошенця додають у хліб і хлібобулочні вироби, збагачують нею складу млинцевого тесту. За цим, на перший погляд, обмеженим спектром застосування ховається найважливіший плюс – можна іноді побалувати себе випічкою навіть під час суворої дієти, коли психологічний дискомфорт досягає максимуму і катастрофічно не вистачає задоволення від їжі. Про вегетаріанської системи харчування і говорити нічого – без гречки вона буде вкрай бідною, в усякому разі, в наших вітчизняних умовах.
Ми вже перерахували цінні речовини в складі гречана борошна, тепер перейдемо до їх впливу на організм. Даний продукт в складі страв повсякденного раціону стабілізує роботу мозку, бореться з настільки частим нині синдромом расконцентрація. Вітаміни групи В з гречки допомагають налагодити кровообіг, а також стабілізувати холестериновий обмін. Завдяки вмісту в ній міді і марганцю, прискорюється обмін речовин, і зміцнюється імунітет під час сезонних ризикових періодів, нормалізується робота щитовидки і концентрація цукру в крові. Також страви, приготовані з гречаного борошна сприяють насиченню організму цинком, які відповідають за здоров’я клітин, за їх оновлення і розподіл. Цей ефект особливо яскраво проявляється в профілактиці вікових змін шкіри на зразок зморшок і складок.
Роль амінокислот гречки – в швидкому насиченні тіла енергією і допомоги в засвоєнні вітамінів – не потребує окремого представлення, так само як і користь від харчових волокон, які нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту і виводять шлаки. А ось антіейдж-властивості гречаного борошна відносяться до відкриттів останнього часу, і зробили його американські вчені. Вони виявили виключно потужний вплив на ряд вікових хвороб, наприклад, ревматизм і атеросклероз.
Є ще одна цінна властивість гречаної муки, яке використовують у народній медицині – здатність швидко рятувати від печії.
З інших корисних якостей можна не відзначити важливість цього продукту під час вагітності, оскільки він є не тільки важливим джерелом фолієвої кислоти, але може також регулювати її зміст при надлишку. У російській дієтології минулого століття млинці і хліб з гречаного борошенця часто прописували діткам, які страждають недокрів’ям. Нехай зараз існують більш потужні засоби боротьби з недоліком гемоглобіну, але як допоміжний засіб її гріх не використовувати. І останнє про користь – гречана мука може з успіхом використовуватися в домашній косметології, починаючи з приготування поживних масок для втомленою шкіри обличчя, закінчуючи створенням м’якого отшелушивающего скрабу.
Шкода гречаного борошна і протипоказання при захворюваннях
Крім численних корисних якостей, є у даного продукту і кілька «спірних» властивостей. Найважливіше з них полягає в кілька грубому впливі на шлунково-кишкового тракту на тлі хронічних захворювань або тимчасових проблем. Для здорового організму гречана мука, так само як і крупа, в розумних кількостях не можуть принести особливої шкоди, тому на цій основі і існує спеціальна моно-дієта. Але при наявності хвороб кишечника, особливо пов’язаних з метеоризмом, потрібна консультація дієтолога або навіть гастроентеролога. Також певну небезпеку несе і калорійність, яку прийнято «за замовчуванням» вважати невисокою, якщо продукт віднесений до умовного розряду дієтичних. Але в разі гречаної муки це не зовсім так, адже в 100 грамах міститься більше 350 ккал, плюс жири, використовувані в випічці. Одним словом, використовувати цей продукт потрібно з розумом і помірно.
У деяких статтях про гречку зустрічається твердження, що її можна і навіть потрібно вживати під час вагітності і давати малюкам в якості добавки до каші. Якщо з першою тезою ще якось можна погодитися, хоча він теж вимагає схвалення у лікуючого лікаря, то другий дуже спірне. У немовлят в перші місяці виражена схильність до метеоризму, тому самостійні експерименти краще відкласти до часу, коли шлунково-кишковий тракт повністю сформується, і в обов’язковому порядку тримати харчування під контролем педіатра.
До схожих за змістом можна віднести і рецепти для лікування гастритів, що зустрічаються в збірниках народної медицини. Можливо, при якихось формах цього захворювання гречана мука може справляти позитивний вплив, але в іншому може тільки погіршити перебіг недуги.
Як ввести гречане борошно в здоровий раціон
Для початку купіть готовий продукт в супермаркеті, причому дієтологи рекомендують орієнтуватися на середній ціновий сегмент, щоб не потрапити на «низький» сорт гречки. Якщо кулінарні експерименти вам припадуть до смаку, то варто задуматися про приготування власного борошна, благо сучасна кухонна техніка це дозволяє. В цьому випадку вона практично не втратить цінні поживні речовини, та й смак буде яскравішим. Спробуйте панировать продукти в гречаної борошні замість звичної пшеничного, потроху додавати її при випічці хліба або багетів, готувати гречане печиво, оладки, млинчики або крекери. Насправді, рецептів із застосуванням гречаного борошна маса, і разом з різноманітністю раціону ви отримаєте нові смакові відчуття і користь для здоров’я!